En reise i tid

Fra gårdsbruk til galleri

1472: Langekil (Landkiil) Gård er første gang beskrevet i bygdebøkene fra Hvaler.


1690: var Langekil bondegods.


1861: ble bruksnr. 3 der Langekil Galleri er etablert skilt ut, og dagens eksisterende våningshus bygget. Gården ble drevet i årene fremover som vekselbruk med fruktdyrking, lostjenester og fiske som næringsvei.


2013: Familien Opsann kjøper eiendommen og flytter fra Oslo til Hvaler. 
Familien Opsann kjøper Nedre Langekil gård i 2013, og begynte å pusse opp våningshuset. Bryggerhuset stod deretter for tur. Det var nemlig en tanke om å starte galleri og det ble bestemt at drømmen skulle bli virkelighet.

2016: Arbeidet på bryggerhuset begynte i 2015 og det sto ferdig i 2016, og dette var også året for den første utstillingen Galleri Langekil sto for. Utstillingen ble representert av Jørgen Opsann med kunstfoto og Karen Klim med fargerik glasskunst. Utstillingen ble en umiddelbar suksess, og det ga videre motivasjon for å holde galleriet åpent et år til.

 

2017: Det var også mye interesse fra publikum året etter den første utstillingen fant sted, og beslutningen om å utvide galleri driften ble virkelighet. Sen høst 2017 sto andre del av galleriet klart, og det var på tide med visning av arbeidene til nye spennende kunstnere.

2018: Galleri Langekil er større og bedre enn noen sinne.

Vi gleder oss og ønsker velkommen til fremtidige utstillinger og håper selvsagt på nok en sommer med godt besøk av fastboende og sommergjester, da vi i år har fått med tre nye godt etablerte kunstnere på laget, nemlig Yvonne Jeanette Karlsen, Kirsten Haabeth og Tage Fredheim som stiller ut i tre forskjellige utstillingsperioder denne sommer. 

2019: Galleri Langekil gleder seg til nok en spennende sesong fylt med godt etablerte kunstnere og hyggelige opplevelser. Dette året er vi så heldige å ha med oss Bjørnulf Dyrud og Elling Reitan som begge stiller opp med flotte malerier og litografier. I tillegg stiller vi ut nydelig glasskunst fra Karen Klim som har vært med oss siden starten og fotokunst fra Jørgen Opsann som i år byr på fotoserien "Hvalerstemninger". 

2020: Året 2020 begynte som et utfordrende år for mange. Champagne og hygge ble byttet ut med munnbind og antibac, og plutselig var det en fremmed følelse å klemme eller ta hverandre i hendene. Heldigvis kan Galleri Langekil holde oppe og byr på mange nye spennende utstillere. Derav er Bjørnulf Dyrud (malerier og litografier), Roar Kjærnstad (litografier), Jørgen Opsann (sort/hvitt kunstfoto), Ingrid Thortveit (oljemalerier), Lise Ivarson (blandet teknikk) og Anette S. Guldager (smykker). Vi gleder oss til et nytt år med gode kunstopplevelser. 

2021: Fjorårets utfordringer ble også til årets utfordringer. Vi skulle startet året med påskeutstilling, men dessverre kom corona i veien nok en gang. Galleri Langekil håper på å kunne holde åpent så mye som mulig dette året men det er uvisst når det er mulig å gjenåpne. I år er vi så heldige at vi har med oss Ålesund-kunstneren Bjørn Hessen med sine uttrykksfulle oljemalerier. Jørgen Opsann utvider sin utstilling med sort/hvitt bilder ved også å stille ut fjellbilder i store formater. Med en meters avstand og nytt pågangsmot ønsker vi alle velkommen til ny utstilling hos oss på Galleri Langekil.